Stop cajkama u našoj općini !


OBJAVLJENO: 8.5.2008.          PREGLEDA: 4692       KOMENTARA: 7  LINK


 U otužna vremena kada naša paranormalana mladež pušća uz potoke alkohola zvukove najtupavije narodnjačke glazbe ističemo jedan sastav koji može poslužiti kao svijetla točka. Sastav Babyon u svom sastavu ima provjerene glazbenike a svaki pokušaj da užicate ne nekoj svirci cajku ili slično izazvati će kod istih mržnju i gađenje.

 

Pogledajte stoga njihov repertoar na stranicama http://www.babylon-band.com !

 

Na slici dolje : dva zagrižena Titoista. Lijevo je idejni vođa sastava Babylon koji se zakleo u miksetu da nije niti neće glasati za HDZ grabežljivce (eng. Predrator), a da im je sviro jer imaje para - "lopovi se nakrali u ratu". Krivousti Nike Njofra nije ni do koljena je*akerosu Joži zbog kojeg je i britanska kraljica zamalo dala šup kartu prelijepom njovojevom kralju!

 

 

U nastavku donosimo analizu narodnjačkog funa, napravijo dr. Fabo.

 

10 najbizarnijih narodnjačkih stihova


Još od vremena kada su Lepa Brena i Slatki greh palili i žarili sve od Vardara pa do Triglava, u svijetu narodnjaka koji diraju u srce u zadimljenim birtijama nije se puno promijenilo. Brena je došla do svoje suknjice od svile 'kao ona dama iz Londona', a ništa manje svijetla budućnost s obzirom na ukus prevelikog dijela publike ne čeka ni ostale curice koje traže svoje mjesto pod suncem 'Narodnjak ante portas', upozoravali su mnogi, ali ta je zvijer već odavno ušla u velikom stilu. Na pozornici je ključna riječ mini, iako se narodnjaci grčevito bore za kvalitetu svojih umotvorina. Lako pamtljivi, obavezno rimovani i uvijek aktualni stihovi nekoga će dirnuti u srce, nekoga nasmijati, a nekoga šokirati. Gdje vi spadate?

 

Lepa Brena, Madonna turbo folka:

 

Kuče laje, a ja mislim ti si,
otišo si, sarmu probo nisi!


Ljubav, posebno ona nesretna, jedna je od najčešćih tema turbofolka.

Ovaj stih spada među klasike narodnjačke poezije, a povrh toga što je pisan u desetercu, odražava duboku ljubavnu bol ne samo zbog rastanka, već i zbog praznog želuca. Pjesnik je očito imao nameru poigrati se s dobro poznatim putovanjem ljubavi kroz unutarnje organe. A možda jednostavno ništa pametnije nije smislio...

 

Moja mala nema prednji zubi,
kad me ljubi, jezikom me ubi...

 

U ovom je slučaju iznimno bitan efekt melodije i atmosfere jer ako neko slučajno odluči vizualizirati ovu žalosnu priču, moglo bi mu se smučiti. Kakvu je bol proživeo ovaj pjesnik, nije nam poznato, ali pretpostavljamo da mu je u životu bilo teško čim mu ovakve stvari padaju na pamet.


Ti ode na zeleno, ja osta na crveno,

rastavi nas semafooor...


Ovo je zasigurno jedan od originalnijih stihova u svijetu narodnjačke glazbe. Prva stvar koja fascinira je izostanak rime, ali, usprkos tome, lako se pamti. Jer tko bi mogao zaboraviti ljubavnu priču u kojoj je glavni krivac semafor? Ali McGraw i Ryan O'Neal mogu se sakriti pred ovim izljevom tuge...

 

Rodno mesto Banja Luka,
jedem ćevap s mnogo luka,
u Beču sam gastarbajter,
u krevetu pravi fajter!

 

Tko uopće može posumnjati u iznimne sposobnosti ovog mladića? Iz samo dva stiha saznajemo njegovo porijeklo, trenutnu adresu i zanimanje, omiljeno jelo i seksualne sklonosti. Bez sumnje, svaka bi mu dala ...

 

Skočit ću sa sedmoga sprata,
rodila mi žena, a ja nisam tata!

 

Njemu bogami nije lako u životu... Svako tko čuje ovaj stih mora suosjećati s autorom. Ovdje više nema zezancije. Ograđujemo se od bilo kakve sprdnje, jer ipak je ozbiljna životna situacija u pitanju. A i taj sedmi kat nam ne zvuči dobro...


Ajde, Jelo, šmrči belo,
Pa nek vidi celo selo!
 

Ovdje stvarno nismo pametni. Koliko god se trudili, doista ne možemo dokučiti što je pjesnik htio reći. Ili je poanta toliko očita da ne vidimo ono što nam je pred nosom? Ma samo nek se Jela opusti i sve će biti dobro... Koga briga za zle jezike!

 

Šta će meni venčanje i žena
kad sa tuđom živim bez problema?

 

Dobro pitanje. Ima pravo i mi mu nemamo što zamjeriti. I dok neki smišljaju žalopojke kojima će izraziti nesretnu ljubav i originalne epitete koji su dostojni njegove drage, ovaj se frajer pomirio sa sudbinom i, na kraju krajeva, našao bolje rješenje.
 

Izvukla si ciglu iz temelja ljubavi naše,
samo deca ostaše.
Beton i malter na srcu ti piše,
stupovi od tuge se iskriviše,
vaservaga kaže da sa mnom teraš šegu,
dabogda dobila pesak u bubregu.
 

Ovako to izgleda kad zidar pati od nesretne ljubavi, ali metafore su nadasve originalne i na mjestu. Zidar nam je, naime, ispričao cijelu priču, puno kompleksniju od onih prethodnih, da bi na koncu završio nenadmašnom prijetnjom. Slatkice, slatkice, ne zbijaj s njim šale, mogle bi ti gaćice pasti na sandale!
 

Ja te volim, ja te obožavam,
ja bih s tobom da se razmnožavam.

 

Treba li nešto više dodati? Autor stihova vrlo je jasno i vrlo iskreno izrazio svoje osjećaje, toliko da ta njegova iskrenost boli. Možda nam je htio dati do znanja i svoj stav prema muško-ženskim odnosima, ali nećemo filozofirati. Nadamo se da je u međuvremenu našao partnericu za razmnožavanje, da ne kažemo - za vođenje ljubavi.
 

Mala moja, dođi da sviramo malkice,
ja dok sviram, ti mi skini gaćice.

 

Ovo je posljednji u nizu najbizarnijih narodnjačkih stihova i moramo napomenuti da je izbor bio doista težak. Za zadnje se mjesto borio i stih:
 

Moj se dragi u autu voza,
a ja jadna u šumi kod koza!

 

Svaki je poseban i zanimljiv na svoj način, a vi odlučite koji vam se više sviđa.
Melodioznosti i sadržaja ne manjka ni jednom, ni drugom, iako nam je ovaj drugi pomalo misteriozan. Zašto se ona našla u šumi kod koza, možda nema ni smisla istraživati!
 

Suzama sam lepio tapete,
otišla si, odvela mi dete.
Sad se vraćaš po vitrinu,
ma ajd marš u p**** materinu.

 

Uzela si žilet da sa njim siječeš vene,
sa čim ću da se brijem, što ne misliš na mene.


Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Ja ga vidio neki dan...

17.5.2008. 10:15:04 Komentar poslao: Monsinjor Djipa


2.Što je sa Kikijem? Da li je viđen skoro, da li se javio iz Osijeka ? Sjetih ga se kada sam vidio kako ih tetoše u prdekani

16.5.2008. 21:14:33 Komentar poslao: Buban


3.dobri su stihovi, samo da su hrvatki

14.5.2008. 20:24:22 Komentar poslao: marka008


4.sise narodnjacke

13.5.2008. 11:17:59 Komentar poslao: iivansi2


5.Tekstovi boli glava... Bitno je da se rimuje i oteze u pjevanju. A onda meni i meni slicnima govore da slusamo sranje, buku i sta ti ja znam... Ma daj...

9.5.2008. 10:22:30 Komentar poslao: Monsinjor Djipa


6.hehe,dr.Fabo!!???

8.5.2008. 18:57:39 Komentar poslao: bosut142


7.Bani je.o te rati profiter Glavaš :-)

8.5.2008. Komentar poslao: Sa Milaoovićem u vasionu


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !