Početak 2016


OBJAVLJENO: 19.1.2016.          PREGLEDA: 7240       KOMENTARA: 1  LINK
Stare karte Gradišta od prije 100, 200, 300 godina pokazuju razvoj sela iz trokuta sa crkvom u središtu, pojavljivanjem "stanova", sve većim širenjem prema današnjoj stagnaciji broja stanovnika.

Stare karte

Zahvaljujući Internetu i ažurnosti potomaka nekadašnjih vladara ovih prostora iz prethodnih stoljeća dostupni su nam katastarsko-zemljopisni podaci iz prijašnjih stoljeća. Kako je vjerujem većini poznato do točno prije jednog stoljeća ovim su krajevima vladale Austro-Ugarske imperije sa nekim elementima Hrvatske državnosti. Nije rijetkost slušati starije kako sa sjetom govore o uređenom sustavu koji je bio uređen i funkcionirao, skeptični će reći zbog povlaštenih klasa. Ponajviće prema pričama svojih djedova i baka.


Ovako je Gradište izgledalo prije nekih 250-300 godina. Primjetite gdje se nalazi crkva. Na linku će te vidjeti da je šuma gotovo posvuda koja se postepeno  krčila i naseljavala stanovništvom. Obično je jedna glava obiteli zajedno sa svojim sinovima, nevjestama i djecom brojila nekoliko desetaka članova i imala svoj drugi dom u selu.

Ovo je Gradište prije nekih 200 godina.Pronađite svoju kuću, ako je nema niste starodjedilac :P !

Gradište prije oko 150 godina, stanovi su okosnica gospodarskog razvoja. Nije postojala navigcija, GPS i moderna tehnika.


 Poveznica prema kartama – klikni.

Kakobilo na linku i pregledom karata se može vidjeti jedan uređeni i dobro uređeni katastarski sustav gdje na više slika možete pratiti razvoj sela kroz stoljeća. Primijetite veliki broj zgrada i gospodarski objekata na stanovima ne samo oko Gradišta nego i svih ostalih Slavonskih naselja. Život na relaciji selo-stan još je bio aktualan do prije nekoliko desetaka godina upravo u vremenima kada smo zbog obilja prvenstveno hrane bivali najbogatijim i željenim područjem. O tome govore i prezimena pa osim domicilnog Šokačkog puka u ove krajeve dolaze Hercegovci, Bosanci, Ličani, Dalmatinci i pokoji Kordunaš. Nekadašnji animoziteti uglavnom su već prevladani a uglavnom se zasnivaju na određenom sukobu Austo-Ugarskog i Otomanskom civilizacijskom naslijeđu. Uštogljeni i disciplinarni Šokci protiv alaliga Bosanaca sa škrcom u đepu (ali ne figom).

Jedna mi je priča ostala u glavi iz Chicaga, prijatelj Marinko mi govorio; „Ma bilo je dana kada si stalno bio gladan. Znam jednom istopilo se malo masti i na njoj metnula slanina da malo začini. U sredini jaje. Otac razrezo kukuruzni kruh, svakom po šnita i mi djeco pomalo umačemo. Ja malo dublje uronio kruh u jaje. Kad mi je ćaća lupio trisku, glava mi zazujala. E a kada dođe neki gost, onda znaš biti će veselo, kažeš ćaći gladan si a on što će, mora načeti ono što se čuva za Božić ili Uskrs. Znaš kasnije kada ode gost rezati će te kajiš ali otrpiš. …

Ovi zadnji pretežito su dolazili u susjednu Cernu i gotovo svaka je kuća poslije ciglanske pruge njihova. Kumašin mi je pričao kako je njegov djed oko 2.sv. rata putovao par puta biciklom iz/za Međimurje. Putovalo i dolazilo se svakako za Slavoniju u nadnicu, naseljavalo poslije rata odlazilo-dolazilo a danas ponovo odlazi.

Srbi u Gradištu

Ima li onih koji su porijeklom Srbi u našem mjestu? Pogledamo li listu prezimena možemo vidjeti da ima istih prezimena i samo je pitanje kada su prešli sa pravoslavlja na katolicizam ili obrnuto. Sa druge strane su dosta agresivni u tobožnjem porijeklu iz jednog smjera ali onda se postavlja pitanje crkvenih knjiga koje govore o višestoljetnoj tradiciji katoličanstvu ovoga mjesta. Dakle ima onih koji su prešli sa pravoslavnja na katolicizam.
Poznavao sam jednu osobu koja je za vrijeme 2.sv. rata osobno postavila jednu čitavu obitelj u konjske zaprege i odvela na pokrštavanje u katoličku crkvu u Vinkovce. Na sahrani su joj bili svi ti preživjeli i potomci a danas ih je u Gradištu dosta. Spasila ih od noža. Zašto je načeta tema – inspiracija je potekla od jednog razgovora sa našim srednjoškolskim nastavnikom Matom Knezom a razgovaralo se globalnoj politici i dotakli se tema o kojima ne pišu „naši“ novinari. Povezivali smo trenutnu situaciju na Bliskom Istoku sa nekadašnjom u našem okružju. Život se sastoji i od jutarnjeg pametovanja u Cityu uz kavu i novine.

2015. godine rođeno je 15 djece a umrlo 53 osoba u Gradištu.
Vršak - lijepo uređena autobusna.

Kokoši, svinje, jaja  - poticaj za razmišljanje !

Za vrijeme nedavnih Božićnih i novogodišnjih blagdana neki od nas koji smo u Pećalbi navratili smo u rodnu grudu. Važemo prednosti zašto smo otišli i što valja tamo što ovamo. Svakako prednost Slavonije je usporen lagodan život bez brige i pameti što bi se reklo i domaća zdrava hrana koju nije onečistila industrija jer je nema. Dosta nas nosi sa sobom nazad osim tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, lutine čorbe, svježe mesine pa čak i domaća jaja. Svaki dan malo na masti, koja je odjednom sad postala zdrava, ubije se za doručak 2-3 jaja od kokoši koje su trkale po dvorištu, kljucale po šljiviku a Gradištanske kokoši sklone su čak i švaleraju po komšiluku i stoga takav varedan okus :-). Zapadna jaja se ne jedu baš često tako pripremljena, nemaju boju, nemaju okus iako su po cijeni čak i jeftinija – 1 € kutija 10 komada.
Istinu govoreći vani se može naći po pomodarskom nazivu BIO proizvoda koji je nekoliko puta skuplji od klasičnog.Zbog čega toliko raspisivanje o jajima? Pogledajte gore na slici cijenu jednog takvog jajeta (4 kn/komad) a na linku cijenu BIOPILETINE (130 kn/kg) - tj. obične piletine koja ne provodi čitav život u kavezu. Pogledajte kako se to lijepo marketinški umota, certificira i prodaje. Sigurno nije ukusnija a posebno zdravija od domicilne koja još obezglavljena na panju za cijepanje drva može trčati 50 metara.
Cijene "domaće" piletine na zapadu - http://www.biohaehnchen.de/Ganzes-Bio-Haehnchen
Ima li u Gradištu prostora za takvu vrstu posla i da li bi se moglo od toga živjeti? Gdje je zapelo?
 
Par slika na kraj

Zanimljiva poruka - višak vremena ....

Sastanak generacije 1968. - slike pogledajte na njihovom LINKU - KLIKNI !

Nakon 31 godinu od završetka osnovne škole, sastala se moja generacija...8a i 8b razred..od nas 55 koji smo te daleke 1984 godine završili osnovnu školu...sastanku se odazvalo 27 bivših učenika. iz moje generacije dvije osobe su preminule i to; Marina Babić iz 8uro(Đoko) Batarilović iz 8b, koji je nestao tijekom domovinskog rata, a 1995.god. pronađen usmrčen u privlačkim šumama. Minutom šutnje odali smo im počast, te ih se prisjetili....Ovo je inače bio radni skup, odnosno dogovor da se ova generacija 2016.god. sastane kompletna, sa svim svojim živučim učiteljima....i obiteljima..te potom za 35 godišnjicu...kao i 40-tu itd...BITI ĆE TO PRAVA FEŠTA...VESELIM SE TOMEProizvodnja energije korištenjem biootpada. Objekat se nalazi u Babinoj Gradi koja sve više ekonomski napreduje.  Voditelj niskograđevinskih radova bio je inžiner Vinko B WTF.

Vršak u zimu 2015.

Lisičak - zabrana za kamione.

Sve više se kuća prodaje.

Kalvarija u sumaglici.

Lijepa kuća na brdu.

Prase je fasovalo za Božić.

Sumaglica 2...

Tom Cruise - Gradištanska verzija

Sa brda


Spot Opće opasnosti u kojem ima dosta naših mještana. Sniman i na lokacijama u Gradištu ovoga proljeća; na Dretvića stanu i seoskom Groblju.

Šećer na kraju - kako je naveo sam autor - "Dva galeba bela..."


Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

1.Urednije bilo onda nego danas. Znao se red i hijerarhija a danas se fukarevjetri i jebi kocopere kao pauni. Pametan bio taj Andric.

25.1.2016. 20:19:41 Komentar poslao: Bayer


 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !