Pravoslavna Crkva u Gradištu ?


OBJAVLJENO: 14.1.2018.          PREGLEDA: 5632       KOMENTARA: 0
Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

PRAVOSLAVNA CRKVA U GRADIŠTU ?


Od doušnika, simpatizera i boraca za pravdu u nepravednim vremenima uprava gradiste.com dobila je veći broj zanimljivih dokumenata sada već debelo starijih od pola stoljeća. Jedan koji je izazvao aktivniju polemiku - link imao je u svojem sadržaju jednu rečenicu koja ovako započinje:

Razvodi se brak sklopljen 8.XI. 1937. u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Gradištu, kot. Županja, između tužitelja Nikolić Nikole sina Nikole i Ljubice rođ. Mirković, rodjen 4.VI.1914. u Cigleniku, Srbion, drž. FNRJ. po zanimanju poručnik Narodne milicije sa službom u Novom sadu ...“

Prema svima poznatim podacima moguće je da se radi o zabuni jer postoji još jedno Gradište kod Požege sa većinom pravoslavnim žiteljima. Međutim onda zbunjuje natpis kot. Županja odnosno kotar ili okrug Županja ?!Drugi odgovor je da bi mogla postajati nekakva manja kuća, dvorana pa su se na tom mjestu vršili obredi.
Veća slika dokumenta u kojima se spominje - link1 - link2


O pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti prije 2 sv. rata radi se vjerojatno Romima te o radnoj snazi koja je dolazila odsvakuda služiti ondašnja bogata poljoprivredna gospodarstva. Neki su sa vremenom ostali u Gradištu, osnovali obitelji i prešli sa pravoslavne vjere na katoličku, na početku iz praktičnih razloga a kasnije i zbog same glave na ramenima. O tragediji Cigana pisano je prije godinu dana – link.


Ako bi ste kopali na 2-3 mjesta dobine na ovome mjestu bi ste pronašli kosti Cigana, nekadašnje Cigansko groblje.

POTICAJI U POLJOPRIVREDI

  Ulaskom u EU sredstva koja ova grupacija zemalja izdvaja sve su izdašnija. Zanimljive su i polemike oko svega toga, nekima kao da je neugodno što su dobili lijepe količine novca. Daj nam Bože svima takvog stida :-)

POTICAJI - LINK

Božićni malonogometni susreti !

Najljepši, najplaviji, najbolji momci 2. puta su se skupili na sada veći (nadamo se) tradicionalnom malonogometnom okupljanju na žestokom asfaltu Gradišta. Slike govore manje od ... nećemo reći koga, na slici je :-)


SVEGA POMALO


Novi biznis je u trendu, bogata Dalmacija žudi za kulinarskim specijalitetima. Kilogram sušene domaće kobasice postiže cijenu oko 10 € ili negdje oko 70-80 kuna. Zato vrijedni mladići imaju pune ruke posla.

Bogati i slavni.

Šećer na kraju - neimenovani Gospodin ispred Gradištanske nadiinstitucije u kojoj se pučanstvo se kulturno uzdizalo, dogovaralo poslove na najvišoj razini, dolazilo kući u bestežinskom stanju na radost vjernih supruga i domaćica.Pretraži :

 

Nemate podršku za flash!

Temperatura u selu:

Slučajne slike  odaberi :

Moraš biti registriran da bi upisivao komentare ! Link za registraciju.

Ispis komentara:

 

Najnovije vijesti

1.Proljeće 2022

O ljepoti Gradišta, Gradištanki i Gradištanaca napisane su i uglazbljeni mnogu stihovi. Stoga uživajte u ovim prizorima za koje je svaki komentar u opasnosti da postane svetogrđe.

[VIŠE]

2.Pucar živi vječno !

Nekoliko anegdota, pjesama i poskočica o pučkom pjesniku Pucaru

[VIŠE]

3.Demografija

Ulaskom u EU iz temelja se promijenila demografska slika Gradišta, Slavonije i čitave države. U zadnjih 20 godina jedna trećina stanovnika napustila je selo a to je zasigurno više od pola radno sposobnih i produktivnih. 

[VIŠE]

4.Krvavi travanj 1945.

Prisjećamo se dana 14.travnja 1945 kad je Gradištu od strane Narodno oslobodilačke vojske ubijeno ili nestalo 87 mještana, većinom domobrana.

[VIŠE]

5.Kronike iz Gradišta

Izgradnja i obnova doma kulture 1948-2019
Piše:Franja Babić

[VIŠE]

6.Beton 2018.

Ponovo smo se susreli na uvijek vrućem asfaltu Ljesa

[VIŠE]

7.Pravoslavna Crkva u Gradištu ?

Pravoslavna Crkva u Gradištu, Cigansko groblje, lista korisnika poticaja, Božični malonogometni sustret 2017 ....

[VIŠE]

8.Python u Gradištu

Nakon uspjeha u prošloj školskoj godini gdje su naši robotičari uspješno odradili svih 5 kola natjecanja udruga Grwireless nastavlja sa radom.

[VIŠE]

9.Vožnja po Gradištu

Uživajte malo u par snimaka vožnje po Gradištu.

[VIŠE]

10.Svećenik i Gradište

Pročitajmo drugačije mišljenje o svemu što se dešava u i oko Župe.

[VIŠE]

© 2002 - 2006   www.gradiste.com  Sva prava zaštićena - inače bi moglo biti po tamburi !